Bygger elektrisk ekstremmotor – skal sette fartsrekord for elbil

av Kristin Bredesen

Australske Hyperpower lanserer nå en 1 MW elektrisk motor. Produsenten hevder at deres QFM-360-X er en maskin som vil kunne dominere omgivelsene.

Til tross for den kompakte dimensjonen på 43 cm i diameter, har den elektriske maskinen en betydelig maksimal effekt: En hel MW, som tilsvarer 1360 hestekrefter, er utviklet for å takle ambisjonene.

0-200 km/t på 0,8 sekunder

Systemet er skalerbart, og ifølge selskapet kan opptil ti enheter monteres på en aksel. Bakgrunnen for uttalelsen er at motoren også er tenkt å brukes utenfor bilindustrien, eksempelvis på trikker eller muligens en Hyperloop.

Ifølge grunnlegger Michael Fragomeni er det er en viktig milepæl for teamet hans når prototypen i X-serien nå går i produksjon.

For å bevise hva maskinen er i stand til, har Hyperpower bygget en elektrisk dragracer med fire motorer med imponerende spesifikasjonene: Maksimal effekt skal være rundt 5000 hestekrefter, noe som tilsvarer 3,6 megawatt, og akselerasjonen 0-200 km/t skal teoretisk kunne gjøres unna på skarve 0,8 sekunder. Etter 2,9 sekunder mener produsenten at bilen skal kjøre i 400 km/t og 3,7 sekunder etter start skal den komme opp i 530 km/t. I løpet av denne reisen vil sjåføren måtte tåle maks 7,3 G ved full akselerasjon og 6,2 G ved bremsing.

Vil sette fartsrekord

Et av målene med ekstremmotoren er, ikke overraskende, å slå en rekke verdensrekorder, inkludert fartsrekorden for elbiler. Dette betyr at de må opp i minst 518 km/t. Det gjenstår å se om Hyperpowers teknologi vil bli den suksessen som Michael Fragomeni håper på, og hvor langt unna praksis er teori. Nøyaktig når det kan være snakk om å prøve å slå verdensrekorder, er ikke annonsert. Kilde: Nyteknik

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS