Kombinerer gamle gårdstradisjoner med intelligent energistyring

av Kristin Bredesen

Gjenbrukte batterier skal sørge for intelligent energistyring når Heldal Eiendom bygger et nytt terrassehus og en stall med leiligheter på den gamle ærverdige Skjold Stall utenfor Bergen. Tro mot norske byggetradisjoner og fremtidsrettet i forhold til energistyring blir de 15 leilighetene utstyrt med ombygde Nissan Leaf batterier som lagrer strøm når den er billig.

Batterisystemet er levert av energistyringsselskapet Eaton som samarbeider med Nissan om gjenbruk av elbilbatterier. Batterisystemet kommer til å kutte strømregningen til beboerne og bidra til et mer stabilt strømnett. Når Nissans elbilbatterier har tapt om lag 20 prosent av sin kapasitet egner de seg ikke lenger til kjøring. Batteriene blir da sendt til Eaton som tester og gjenbruker battericellene. I Norge er batterisystemet blant annet installert på Bislett Stadion, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger.
– Så vidt vi vet er dette er første gang en boligutvikler installerer gjenbrukte Nissan Leaf batterier i nye boliger, sier Marie Therese Haukeland som leder familieselskapet Heldal. Det smarte batterisystemet kan automatisk kjøpe strøm når prisene er lave, typisk om natten, så kan man bruke den lagrede strømmen når prisene er høye, sier hun.

Gjenspeiler historien
Historien bak Skjold Stall strekker seg tilbake til middelalderen og området har bestått av flere bruk opp igjennom årene. I den nyere tid stod det mange travhester i denne stallen. I dag består gården av tre gjenværende bygg.
– Løen og smien skal rives og bygges opp med den samme arkitekturen. Vi ønsker å lage til et gårdstun som gjenspeiler historien til Skjold Stall, men med fremtidsrettet og smarte løsninger for energi og energilagring, sier Haukeland.

30.000 kroner per enhet
Skjold Stall blir levert med solcellepanel på tak som vil være med å dekke fellesstrøm til boligene og til el-bil-lading. Heldal Eiendom har levert dette tidligere med stor suksess og var dessuten den først boligutvikleren i Norge som satte solceller på både tak og fasade. – Vi stilte oss spørsmålet: Hvordan skal vi maksimere energien som vi får fra solcellene og dra mest mulig nytte av energien på en smart måte? Vi lager et bygg med mange smarte løsninger; dører og postkasser åpnes ved hjelp av telefon eller nøkkelkort, lys og varme styres trådløst, det er lagt til rette for smarthusoppgraderinger, det vil produseres fornybar energi gjennom solceller på taket, og vi har valgt vinduer og vegger som holder godt på varmen, så hvorfor ikke også installere batterier som kan lagre energien? Vi endte på løsningen hvor vi tar inn et batteri per enhet, det er vesentlig mye rimeligere en batterirekker som ville ha kostet flere hundre tusen. Prisen per enhet for de ombygde Nissan Leaf batteriene ligger på ca. 30.000 kroner. Eaton synes dette var kjempespennende! De har aldri gjort noe tilsvarende før. Eaton omkomponerer de brukte batteriene, som skal plasseres i boder der hvor de andre tekniske føringene til bygget er, forklarer Haukeland.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS