Nye elektrotekniske løsninger

av Kristin Bredesen

Et stort og moderne kontorbygg i Kværnerbyen, Oslo K, begynner nå å ta form. Fem bygningsenheter utgjør forretningskomplekset, som er klassifisert etter BREEAM NOR Excellent standarden. Hauge Elektro AS i Oslo har totalentreprisen på de elektrotekniske anleggene. – Dette er selskapets største enkeltstående prosjekt noensinne, sier prosjektleder Lars Ruen hos installatøren.

I 2015 ble Hauge Elektro invitert av Veidekke til å være med i en gruppe bestående av tekniske entreprenører innen rør, ventilasjon og elektro, som skulle levere en felles målpris for hele bygget. – Frem til mai 2019 har det nær sagt vært en sammenhengende prosjektering av anlegget. Nå har vi for fullt kommet i gang med elektroarbeidene. Øker bemanningen frem mot jul Når SINUS besøkte Hauge Elektro på byggeplass var en montør og en læregutt involvert i elektroarbeidene. – Utover høsten og frem mot jul øker vi bemanningen til 15 montører. Elektroarbeidene skal etter planen avsluttes i januar 2021, men flere leietakerne vil flytte inn i sine lokaler i løpet av hele året. De vil ha behov for å tilpasse det elektriske anlegget etter eget behov, sier Ruen. Han legger til at dette er et arbeid som installatøren vil få ansvaret for.

I full gang med elektroarbeidene
Tidlig i 2018 ble spaden stukket i jorda på tomta til det nye forretningsbygget. I november 2018 ble grunnen lagt, og i januar 2019 heiste Hauge Elektro inn reservekraftaggregatet i bygningskroppen. Frem til mai i år ble det en pause i arbeidene. – Da startet vi det elektrotekniske arbeidet i et teknisk rom på over 1 000 kvm, som skal ha 11 ventilasjonsaggregater. Her har rørfaget fått tildelt et stort område for sine løsninger, mens vi bl.a. har ansvaret for tavler, lyskomponenter og et standard kablet brannvarslingsanlegg med flere styringer. Vi har montert kabelbaner og trukket kabler til aggregatene og til sikringsanlegg med brann, nødlys og vanlig LED-belysning. I midten av august startet vi våre arbeider i en av lamellene i 9.- etasje med montering av sjakter, stigere, kabelbroer horisontalt og vertikalt i tillegg til trekking av kabler i etasjeplan, sier Ruen, som kan fortelle at man vil fullføre etasje for etasje til man er på grunnplanet. Planen er å heise inn det meste av vårt utstyr før jul i etasjenivå når bygget er tett.

Fremtidens kontor med smarthusløsninger
Forretningsbygget er klassifisert etter BREEAM NOR Excellent standarden med høye krav til produksjon, inntransportering og søppelhåndtering. Byggherres intensjon er at dette skal bli fremtidens kontorbygg med smarthusløsninger. – Vi får være med på å montere de meste moderne og gjennomtenkte løsninger på markedet.

Byggherre har gått gjennom mange prosesser for å lande på dagens systemer med DALI lysregulering på absolutt alt av LED-belysning i alle innvendige rom og utendørsbelysning. Alt av lys styres via KNX og rapporteres og overstyres i SD-anlegget. Det er også KNX i persiennestyringsanlegget med 600 persiennemotorer på alle bygningsfasader i tillegg til solfølere. Bygningskroppen har også værstasjon som kobles opp mot yr.no for å se været i nå- og fremtid, sier Ruen.

Mye forarbeid enn håndarbeid
– Ellers består anlegget av mange produksjonstekniske løsninger, som vi i liten grad har montert tidligere anlegg, med preterminerte plug-and-play systemer både på sterk- og svakstrøminstallasjonene, sier Ruen, som kan fortelle at de skal installere tradisjonelle adgangskontrollanlegg med kortlesere. – Det skal også være en eller annen form for skiltgjenkjenning eller fjernbetjening av porter ned til garasjeanlegget. Sentralanlegget er forberedt for Blå-LAN og WLAN. Utbygger vil ikke oppholde seg fysisk i lokalene men installere nye løsninger tilpasset leietakeres behov. Dette blir vårt monteringsansvar.

Spennende prosjekt
– Oslo K er et spennende og utfordrende prosjekt som vi må takle underveis. På logistikkområdet er vi avhengig av en grossist som har gode leveringsrutiner. Her har samarbeidet fungert meget godt med Otra Norge. Vi har samarbeidet med Otra i flere år. De er punktlig, har gode leveringsrutiner og høy servicegrad. Alt elektromateriell leveres i løpet av natta.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS