Nytt elbussanlegg på Lillestrøm

av Kristin Bredesen

Totalrenoveringen av Leira bussanlegg på Lillestrøm har gitt infrastruktur til 22 elbusser som nå kan kjøre to turer mellom Kjeller og Oslo før de lades på natten. AG Installasjon har stått for elektroarbeidet med Otra som leverandør av til sammen 5000 meter kabler og OPI-rør til det nye elbussanlegget, som er blant Norges største.

Oppgraderte fasiliteter Som ansvarlig for drift, forvaltning og utvikling av alle bussanlegg i fylkets eie er det Akershus KollektivTerminaler FKF som har vært byggherre for totalrenoveringen av bussanlegget på Lillestrøm. Nye Leiraveien er kun ett av totalt 22 prosjekter AKT har gående som omhandler oppdatering av kollektivtilbudet. Det moderne anlegget er tilrettelagt for ny teknologi og miljømessige løsninger: Foruten nye elbusser, ladestasjoner og hurtigladere har hele administrasjonsbygget også blitt modernisert, med nytt klimaanlegg og oppgradering av oppholdsrom for bussjåførene.

Totalt er Leiraveien base for 160 busser og eiendommen er på hele 40 mål. Etter at det nye bussanlegget ble offisielt åpnet høsten 2019 fortsetter nå arbeidene på nordsiden av tomten hvor blant annet snu holdeplass og vaskehall er under oppføring. Den nye vaskehallen skal redusere 80 % av vannforbruket, noe som tilsvarer en tankbil med vann hver eneste dag.

Kabler til Leira bussanlegg

Gaselle-bedrift vant elektroarbeidet

AKT jobber tett med Ruter AS for å anskaffe nye bussanlegg i regionen. Ruter har vært ansvarlig for å frembringe strøm til trafo og skifte ut eksisterende trafoer samt at de er eier av rutetilbudet i Akershus. Nobina er bussoperatøren som vant kontrakten om å drifte rutetilbudet tilhørende Leiraveien. Nobina har også vært ansvarlig for å koble opp pantografer og nattladere. Ansvarlig entreprenør på prosjektet har vært Haga & Berg Service, mens AG Installasjon AS vant anbudet på elektro- og legging av rør og kabler.

For installasjon- og serviceselskapet, som vanligvis arbeider med nærings- og boligprosjekter, var dette en ny erfaring.
– Dette har vært og er fortsatt et omfattende og viktig prosjekt som slettes ikke er typisk for oppdrag vi vanligvis arbeider med, sier prosjektleder Morten L. Haagensen i AG Installasjon.

– Det er første gang vi har arbeidet med denne mengden 240mm2 kabler lagt i rør under bakken. AG valgte å investerte i en vinsj for å trekke kablene, og det sparte oss for mange arbeidstimer med tungt arbeid. Arbeidet med ladeanlegget har vært en viktig erfaring for oss. I løpet av den neste femårs perioden vil de fleste busser være elektriske. Det er mye infrastruktur som skal på plass før den tid. Med Leiraveien ladeanlegg i referansebanken er vi bedre rustet for de mange anbudskonkurransene som vil komme fremover. Jeg har også lyst til å trekke frem min bas på prosjektet, Mesut Halil, som gjorde en strålende jobb og sørget for at alt gikk på skinner, sier Haagensen.

Knirkefri leveranse

– Grensesnittet til AG Installasjon i forbindelse med ladeanlegget på sørsiden var skinnepakke med fleksibler mot trafo, samt å koordinere ny høyspent. På grunn av tungtransport som kjører på området ble det besluttet å legge alt av kabler i OPI-kanaler, hvor kabelkanalene støpes inn i betong. Innstøpt OPI kanal er en typisk forlegningsmåte som brukes under veier og flyplasser, og var ny for oss. Otra har stått for hele leveransen av rør og kabler, først til sørsiden og nå til det pågående prosjektet på nordsiden. Det har gått flere semitrailere med kran fra Otra til bussanlegget, med knirkefri levering. Andre grossister ville levere hele tromler med 240mm2, mens Otra har levert eksakte lengder på 200 meter, det førte til at vi unngikk svinn og ga oss verdifulle besparelser, sier Haagensen. Nå er AG Installasjon godt i gang med arbeidet på nordsiden av Leiraveien.

– Her leverer Otra 17stk 240mm2 kabler på ca. 300 meter, tilsvarende 5000 meter kabler til et provisorisk galgeanlegg for leddbussene til Nobina hvor vi blant annet legger opp til motorvarmere, sier han.

Doblet omsetningen

AG Installasjon startet opp virksomheten som enmannsbedrift 1991, siden den gang har bedriften vokst til å bli to avdelinger, en serviceavdeling og en prosjektavdeling og teller i dag 50 ansatte. De siste tre årene har de kunnet smykket seg med tittelen Gaselle-bedrift: Fra 2018 til 2019 har de så godt som doblet omsetningen fra 45- 75 millioner kroner og kan vise til økende ordrereserver for 2020. – Vi har fokusert på komplekse prosjekter, det har gitt uttelling, men hovedgrunnen til suksessen er at vi har levert gode anlegg over tid. Først og fremst er vi opptatt av å utføre en faglig solid jobb med god oppfølging, det gir fornøyde kunder som kommer tilbake. Så kan vi skilte med svært dyktige montører i staben – det er en stor styrke, sier han.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS