Strømbrikken «Oss» gjør deg smartere

av Kristin Bredesen

Med innovativ, helnorsk teknologi og IoT på 4G fra Telenor kan du se strømforbruket ditt i sanntid på mobilen.

Reisen til Oss startet med de nye smarte strømmålerne, og et ønske om å gi forbrukeren tilgang og eierskap til informasjonen som disse målerne sendte fra seg. Hvordan kan forbrukeren på en enkel måte få kontroll og oversikt over strømforbruket i hjemmet sitt? – Vi har utviklet en brikke som enkelt kobles til de nye smarte strømmålerne og gir forbrukeren detaljert sanntidsinformasjon om strømforbruket i husstanden, forklarer Janne Blaasvær, daglig leder og markedssjef i Oss.

«OSS» KOBLES ENKELT til de nye smarte strømmålerne og gir forbrukeren detaljert
sanntidsinformasjon om strømforbruket i
husstanden, forklarer Janne Blaasvær

Den Drammens-baserte startupen teller i dag åtte ansatte og er etablert som et frittstående selskap eid 50/50 av Glitre Energi og Agder Energi.

Brikkene deres testes nå ut med den nye IoT-teknologien LTE-M fra Telenor, som gjør det mulig for «ting» å kommunisere over 4Gnettet, selv der andre mobilsignaler sliter med å trenge gjennom.

Enkel i bruk
Oss-brikken kobles til HAN-porten på strømmåleren. Dette er en fysisk utgang som i utgangspunktet er stengt. Nettleverandøren kan aktivere porten, men bare hvis du selv ber om det. Det finnes andre løsninger som kan kobles til HAN-porten, men disse sender gjerne dataen med Wi-Fi eller annen trådløs teknologi. Dette fører ofte til at løsningen blir komplisert og utfordrende å komme i gang med. Oss-brikken er derimot svært enkel i bruk: Du plugger den direkte inn i strømmåleren og den vil da oppdateres og konfigureres automatisk. Brikken trenger hverken vedlikehold eller ettersyn, og benytter LTE-M, som gir svært god og gjennomtrengende dekning. Dataen behandles og presenteres slik at den er lett forståelig for den gjengse forbruker.

Livpresentasjon av strømforbruket
Brikken gjør faktisk bare én ting: den plukker opp data fra strømmåleren og sender den videre med LTE-M. Ettersom dataene ikke er spesielt forståelige for folk flest, fungerer teknologien til Oss som en oversetter. I appen vises livepresentasjon av strømforbruket ditt, en helt ny måte å se hvor mye strøm du bruker akkurat nå. Selskapet jobber med å utvikle tjenester som gir forbrukeren muligheten til å forstå og påvirke eget forbruk. Tjenester som enkle sammenligninger, relevante varsler og presentasjon av forbruket over tid.

Gode eksempler på dette er å kunne sammenligne forbruket med tilsvarende bolig, varsel når barna har kommet hjem fra skolen og muligheten til å finne strømtyvene. – Vi vil gjøre folk litt mer bevisste på strømforbruket deres. Hvis vi kan gi dem en nyttig oversikt som ligger tettere på hverdagen deres, kan det bidra til at de redusere forbruket, sier Janne Blaasvær.

I APPEN VISES livepresentasjon av strømforbruket ditt. Foto: Telenor, Oss

Lover nye produkter
Oss Norge er tek-selskap med skyhøye ambisjoner, og ønsker å bruke sanntids strømdata som en kilde til utvikling av nye tjenester. – Vi har flere spennende pilotprosjekter på gang, og tror vi kan bruke sanntids strømdata sammen med andre datakilder for å skape nyttig og verdiøkende tjenester for forbrukerne på tvers av markeder, sier Blaasvær.

Les også: Slår sammen Oss og Flyt

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS