The Cable Guy

av Kristin Bredesen

Det var en regntung høstdag, en 46 år gammel drammenser står i podium-kulissene i en konferansesal i England og sjekker notater en siste gang. Stedet er Londons ikoniske County Hall og anledningen den årlige ‘RFID Journal LIVE Europe’.

Tekst: Ole Petter Diseth
Verdens største konferanse for virksomheter som sysler med «radio frequency identification and related technologies».
Foran scenen bryter den fullsatte salen ut i applaus. Konferansieren takker foredragsholderen fra Lockheed Martin for innsatsen, gir samtidig et diskret vink til mannen som venter i kulissene. Deretter vender han om, orienterer et forventningsfullt publikum at tiden er kommet for konferansens hovedtaler: «Ta godt imot Prysmian Groups Birger Hodt, Manager Innovation- Northern Europe». Også på det gigantiske scenelerretet er det duket for scene-skifte. Bort med Lockheed Martins «The Flightline of the Future», inn med Birger Hodts «RFID makes cables talk».

Hadde taletiden vært lengre enn de tilmålte 40 minuttene skulle Birger gjerne tatt salen gjennom historien bak den spenstige foredragstittelen. Det har ikke akkurat vært gjort i en håndvending å komme hit, til en tilstand av «snakkende kabler». Men det er ikke derfor Birger har tatt turen. Han er her for å snakke om Prysmian Groups banebrytende nye produkt-innovasjon på fagfeltet, også kjent som PRY-ID.

Noen uker senere derimot, tar han seg tid. Londons County Hall er for anledningen byttet ut med et møterom i en institusjon som er om mulig enda mer ikonisk, iallfall for drammensere som kjenner sin industrihistorie. Norsk Kabelfabrik, ABB, Draka og nå senest altså Prysmian Group. ‘Kabel’n’ i Drammen har mer enn 100 års stolt industrihistorie. Spør du Birger Hodt så er produktinnovasjoner à la PRY-ID svaret på hvordan fabrikken på Holmen skal sikre eksistensberettigelse også i de 100 neste. Det hele startet i en liten Hedmarksby ikke altfor langt fra svenskegrensen.

Året er 2008, prosjektleder Birger Hodt står og klør seg i hodet foran Bane Nors store omformeranlegg i Dunderdalsvegen 10 i Kongsvinger. Vanligvis liker han denne typen riv-og bygg-nyttoppdrag veldig godt. Bare ikke akkurat nå. Akkurat nå er prosjektlederen fra drammensbaserte EB Energimontasje AS frustrert. Rundt og under ham befinner det seg mengder med samfunnskritisk infrastruktur som skal lukes ut.

Problemet er at det er tilnærmet umulig å dekode den omfattendestrømforsyningsstrukturens kompliserte og mangefasetterte komponent-DNA. Underforstått: hva er den enkelte kabels eksakte innhold, hva slags funksjon har denne, hvor starter og slutter kabelen? Situasjonen er i ferd med å drive prosjektlederen til vanvidd.
«Det gikk en solid kule varmt, ja», opplyser Birger humrende ved minnet. «Heldigvis, vil jeg si. For ellers hadde jeg aldri gitt meg selv dette løftet. Om at jeg en dag skulle bidra til å innovere noe som snudde situasjonen på hodet, ta frem et produkt som nærmest kunne gjøre deteksjons – og identifikasjonsarbeidet til en lek.» Senere tok både frustrasjonen og løftet en pause. I åtte år. «Men forsvinne gjorde de aldri», bedyrer Birger.

I 2016, nå som Draka Norsk Kabel-mann, etter å ha deltatt på en teknologikonferanse omhandlende temaet «hvordan forbedre deteksjon og innmåling av kabler», får han endelig betaling for tålmodigheten. Åtte års idé-svangerskap er ved å nærme seg forløsning, alt han nå behøver er et budsjett. Til slutt får han mast seg til 10.000 kroner. I god gründerånd foregår neste etappe i prosessen i en garasje, Birgers egen hjemme i Baklia på Konnerud. Som raskt fylles til bristepunktet med alskens kabler og duppeditter og henviser kona Marias lille Peugeot til gateparkering lenge før første testmåned er omme. Det høyteknologiske testutstyret er det Stavangerfirmaet RAFN, nå RFID Solutions, som står for. Fra samme firma leies spesialisten Geir Vevle inn, og noen måneder lenger frem er duoen klare for fase to.

I denne spilles hovedrollen av en velbrukt – det var nivået budsjettet tålte – minigraver fra Utleiesenteret i Drammen. Fra en bonde Birger kjenner ute i Skoger får de låne et jorde. Oppdraget kort oppsummert: Birger skal grave ned kabler, Geir og hans avanserte søkeutstyr skal finne dem. To intense testdager senere kan de konkludere at de har mer enn nok «hits» til å kalle øvelsen en suksess. Babyen som senere skal bli kjent under navnet PRY-ID har tatt sine første, vaklende skritt på jorden. I dag har barnet for lengst tatt steget over i voksenverdenen, står nå på terskelen til fullskala kommersialisering. PRY-IDs elleve år lange reise fra sped og litt sprø idé – til en plass i øvre halvdel av verdens største kabelprodusents topp 10-liste over internasjonale produktprioriteter, har nådd sitt foreløpige klimaks.

Evig søken etter forbedring. Nysgjerrig undring. Faglidenskap. Tålmodighet. Standhaftighet og stayer-evne, gå den ekstra mila. Alt er mulig. Disse er stikkordene PRY-IDs «far Birger» ønsker å sende videre til andre drammensere som måtte gå med en innovatør i magen.
For å si det med hocekylegenden Wayne Gretzky, «you miss 100 percent of the shots you don’t take».
Innovasjonssjefen banker en insisterende pekefinger i møtebordet: «Men når alt dette er sagt, viktigst av alt er bedriftskulturen og menneskene. Innovasjon er ikke noe du vedtar, det er noe du vil – på tvers av forretningsområder og landegrenser.» Uten en slik internkultur i bunn hadde Kabel’n i lille Drammen aldri kunnet overleve – i et globalt konsern med eiere og hovedkontor 2.000 km unna norskegrensen.

Fakta om PRY-ID

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS