Tibber – tilbyr automatisert energistyring og robotkjøp av strøm

av Kristin Bredesen

Tibber-appen baserer seg på avansert programvare og algoritmer som både styrer energibruk og kjøper strøm for forbrukerne når den er billigst. På sikt er målet å nærme seg en halvering strømprisen ved å tilby fleksibilitet uten at det
vil bety kaldt hus og tom elbil.

Daglig leder i Tibber, Edgeir Aksnes, har sammen med medgründer Daniel Lindén skapt et verktøy for folk flest, som gir innsikt og muligheter til å spare strøm gjennom å koble forbrukerne direkte opp mot strømprodusentene. Løsningen finner de beste innkjøpsprisene på strøm, som så handles digitalt for kunden, i tillegg åpner Tibber for teknologi som kan styre, og i større grad regulere, energiforbruket i boligen.

Kompromissløst kundefokus
– Vi har jobbet ekstremt mye med å ha et kompromissløst fokus på kunden og hva de trenger. Hele hensikten er å gi forbukerne strøm til best mulig pris i tillegg til å redusere strømforbruket, gjennom å gi de en app som de kan styre, se måle seg med andre husholdninger og som bruker mindre strøm, sier han. I bunnen av plattformen ligger en automatisert innkjøpsmotor for strøm. En robot kjøper strøm der den er billigst der kundene har bolig eller hytte og sørger for et dynamisk forhold til alle aktørene som vil selge strøm. På denne måten plasserer Tibber seg mellom strømnettet, strømleverandørene og kundene via nettet.

Reguleringsavtale kommer sluttbruker til gode
– Oppgaven vår er å finne beste spot-pris til enhver tid. Hele plattformen er basert på AI og maskinlæring. Det betyr at den utvikler seg hele tiden. Jo mer data systemet får, desto bedre blir alle operasjonene, forklarer Aksnes.
Selskapet har inngått en reguleringsavtale med Statnett som før kun var forbeholdt industrien, og som nå kommer privatkundene til gode. Ved å redusere forbruket i kortere perioder over titusener av panelovner og elbilladere vil forbrukerne får lavere strømpris.
– Gjennom laderen fra Easee har vi forhandlet frem 20 prosent rabatt på strømmen som går med til lading. Det skyldes at laderen kan skrus av på noen millisekunder. Ved å la nettleverandøren få bruke kortvarige ladestopp til frekvensregulering av nettet, sparer de inn andre kostbare tiltak, sier Aksnes.

Bedre kontroll på strømforbruket
At man får billig strøm er vel og bra, men det å bruke mindre er enda bedre: Tibber kan overta styringen av oppvarming og elbillading hos kundene sine.
– Appen gir strømkundene bedre kontroll på strømforbruket. Algoritmer analysere boligen og styrer alt fra panelovner til varmepumper gjennom hele døgnet. Forutsetningen er at varmekilden har wifi, enten direkte i ovnen, eller i en adapter, sier Aksnes. Gjennom boligens adresse får programvaren utetemperatur og solforhold og hvordan de varierer fra time til time. Ved å styre ovnene og lese av termostaten bygges en modell av de ulike rommens isolasjonsgrad.
Deretter kan systemet senke temperaturen individuelt i ulike rom som sørger for god varmekomfort når man trenger det, med lavere temperatur og lavere energiforbruk når man sover eller er på jobben.

Opererer uten påslag
Tibber vektlegger at strømprisen er helt uten påslag. Kunden betaler fast strømpris og en abonnementspris på 39 kr per måned for appen, som inkluderer tilgang til alle integrasjoner (Power-ups) og analyser så kunde kan utnytte strømprisen på det laveste. – Vi er en aktør helt fristilt fra leverandører, og garanterer at vi ikke tar noen margin. Kunden får en stabilt lav pris, og slipper å lete etter lave strømpriser. I en travel hverdag er det ikke det folk vil bruke tiden sin på. Grunnen til at vi kan holde et så lavt prisnivå er at alt går digitalt, vi behøver ikke bruke ressurser på dyre telefonselgere. Markedsføringen vår baserer seg kun på fornøyde kunder som deler sine gode erfaringer med familie, venner, naboer og bekjente. Fornøyde forbrukere er den beste markedsføringen som finnes, fastslår Aksnes.

Utfordrer gamle mønstre
Tibber-appen har slått an i Norge og Sverige, og nå satser selskapet videre i Tyskland og på sikt også ander europeiske land. Selv om de er tidlig ute, er de bevisst at det er lignende aktører der ute som også jakter på strømkundene.
– Konkurransen vil komme fra andre startups, ikke fra de store aktørene, sier Aksnes som kjenner bransjen godt gjennom mange års arbeid mot elbransjen fra IT-siden. – Vi konkurrerer mot strømleverandører og -produsenter som har eksistert i over hundre år. De opererer etter gamle mønstre som er overmodne for å bli utfordret, noe vi gjør nå, sier han.

Kuttet eget forbruk med 45%
I tillegg til smart strømkjøp har selskapet investert mye i å lage gode analyser i Tibber-appen, som skal gi kundene økt bevissthet og bedre kontroll over strømforbruket.

– Vi gjør teknologien tilgjengelig for folk flest og har utviklet flere måter å kontrollere oppvarming, elbil-lading og andre deler av hjemmet for at kundene kan bruke strøm på en smartere og mer effektiv måte. Alt utstyr er tett integrert i appen, og mest mulig går automatisk, sier Aksnes.

Selv har han redusert strømforbruket sitt med 45 prosent – med like god komfort som tidligere hevder han.
– Jeg gjorde en analyse av mitt eget strømforbruk, jeg ville finne ut hvor mye jeg egentlig bruker i forhold til andre, og hvorfor jeg har høyere strømregning enn naboer som bor i tilsvarende bolig? Min store aha-opplevelse kom da jeg forsto hvor mye som faktisk går med til oppvarming, i mitt tilfelle utgjorde det 80 prosent av det totale strømforbruket, gjennom smartere strømstyring har jeg lykkes med å kutte forbruket betraktelig.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS